Träskor – en klassiker som håller

Säg ordet träskor och många får något nostalgiskt i blicken. Man kanske minns somrarna då man var barn, man kanske tänker på sommarstugan och man kanske kommer att tänka på de sorglösa sommardagarna så man bara tog på sig sina träskor och gick ut – utan en tanke på allt vad mode heter. Träskor framkallar nostalgiska känslor och de gör det med all rätt också. De flesta av oss har någon typ av relation till träskor och det finns faktiskt väldigt mycket som tyder på att dessa relationer kommer att få allt starkare band i framtiden. För: träskor börjar bli heta igen.

Två skäl finns till detta. Dels så ligger träskor rätt i tiden. Vi lever i en tid då fler och fler börjar inse det absurda som finns i att köpa saker bara för köpandets skull; det finns ingenting att vinna på att köpa ett gäng billiga t-shirts som håller någon tvätt innan de förlorat allt vad passform heter. Det är alltid bättre att välja gedigen kvalitet och gå upp några kronor i pris för mer hållbara lösningar.

En sådan tankegång har även en annan infallsvinkel som även den definierar vår tidsepok: har vi råd att slita och slänga med tanke på det miljöhot som hänger över oss? Svaret är nej och även här så är träskor ett optimalt val – dels med tanke på hållbarhet och dels på att skon i fråga tillverkas av naturliga material i form av trä och läder. Där har vi en förklaring till varför träskor kommer att öka i popularitet. En annan anledning är lite roligare att förklara: träskor är heta bland kändisar.

träskor dam
Träskor dam.

Träskor syns på röda mattan

Vi nämnde ovan att många förknippar träskor med att man inte bryr sig om vad man har på sig för kläder. Kort och gott – ett plagg som går att använda i sommarstugan då ingen annan ser.

Dags att tänka om – träskor är nämligen idag ett plagg som syns på röda mattan i Hollywood och längs avenyerna i New York.

Kändisar som Sarah Jessica Parker, Maggie Gyllenhaal och Kate Beckinsale har samtliga setts bära träskor och där man matchat dessa mot rena Haute Couture-kläder. Det har gjort att efterfrågan ökat stadigt på andra sidan Atlanten och att man numera kan se att fler och fler personer upptäckt skons storhet.

Vem kunde egentligen förutspå den utvecklingen? Vem kunde ana att vanliga svenskar som du och jag kunde vara sådana modeförebilder då vi gått omkring i våra sommarstugor iförda träskor och ett par slitna jeansshorts?

Skämt åsido dock: dagens träskor är extremt snygga och går att få i vilken färg som helst, vilket mönster du behagar och där både klack och sula finns i massor av olika utföranden. Det är snarare en självklarhet att träskor skulle slå igenom. Den enda frågan är varför det tagit så lång tid?

Author: archadmin

Kommentera